Chokladbotten med aftereight och hallonmousse

Chokladbotten med aftereight och hallonmousse

Beräknad till 18-20 personer
Chokladbotten
200 g mjukt smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 ½ dl kakao
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
en nypa salt
3 dl mjölk
200 g kvalitetschoklad 70% (Det blir mkt godare jag lovar)
smör till formen
1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
2. Vispa smör, muscovadosocker och sirap krämigt.
3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.
4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, ingefära och salt.
5. Vänd försiktigt ner mjölken och de torra ingredienserna i äggsmeten.
6. Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron använder du micron värm
den en liten stund i taget så den ej bränns. Vänd ner den i smeten.
7. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd ner dem.
8. Fördela smeten i 3 smörade 24 cm diameters kakformar i teflon med löstagbar botten.
9. Baka bottnarna i mitten av ugnen, cirka 15 minuter. Låt svalna. ( Källa: Leilas guldkant på vardagen)
Fyllning 1
After eight creme
2.5 dl grädde
150g after eight
Smält chockladen i micron försiktigt vispa grädden och vänd ner chockladen, som svalnat något. Ställ svalt.
Fyllning 2
Hallonmousse
5 gelatinblad
400g färska el. frysta hallon
2 msk citronsaft
3 dl florsocker
2 äggvitor
2 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen (ca 1 dl vatten) och smält dem på svag värme. Rör om lite försiktigt så att det inte klumpar sig.
Mixa hallonen. Sila hallonen i en vanlig sil för att bli av med kärnorna som annars sätter sej i varje tand. Vispa ihop hallonpurén, citronsaft och florsocker och rör ned de smälta gelatinbladen under vispning.
Vispa grädden tjock. Vispa äggvitorna hårt. Vänd ner alltsammans i hallonpurén. Låt kallna några timmar i en bunke i kylen.
Tips!! se till att hallonen inte är kalla för då kan gelatinet klumpa sig…blir inte så bra då.
Frostingen på tårtan
Chokladkräm
En super enkel chokladkräm som kan användas som frosting, fyllning eller täckning av tårtor. Den e så otroligt god.
1 dl socker
1 dl kakao
3 dl vispgrädde
Rör ihop socker och kakao. Häll på grädden och rör ihop. Ställ in i kylen i 30 minuter så att kakaon och sockret löses upp i grädden. Det händer magiska saker när detta står i kylen helt underbart.
Vispas med elvispen fluffig och tillräkligt hård så att det bildas toppar. Täck tårtan med detta.

Comments are closed.