Västerbottenpaj, ett måste på midsommarbordet.

Västerbottenpaj, ett måste på midsommarbordet.
När jag smakat västerbottenpaj för första gången blev jag såld direkt, delikat underbar men ändå enkel.  Så få ingredienser men ändå så gott. Jag har gjort den till en av mina måsten på midsommarbordet och uppskattad är den. Kan säga att den passar super till kräftskivan och när som helst när du blir sugen helt enkelt 🙂 Du kan förbereda den dagen eller ett par dagar innan. Jag kommer defenitivt göra i alla fall minst en till midsommar.  Den är precis lika god varm som kall. Receptet är hämtat ur Monika Ahlbergs kokbok Picknick
 
Ingredienser
 
Pajdeg
125gsmör, skuret i bitar
3 dl vetemjöl
3 msk vatten

Fyllning
225 g Västerbottensost, riven
1 dl mjölk
3 st ägg
salt
nymalen svartpeppar

Till garnering och servering
2 dl créme fraiche
100 g forellrom ( Har använt både löjrom och vanlig röd rom vilken som helst blir bra)
gräslök
svartpeppar

 
Gör så  
1. Nyp ihop smöret med mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop pajdegen.
2. Tryck ut den i en pajform, c:a 20 cm i diameter med hög kant.
3.  Nagga botten och förgrädda pajerna i 5 minuter på 225°. Fäst gärna kanten med folie.
4. Ta bort foliepappret och fördela den rivna osten i pajskalen.
5. Vispa ihop mjölken med äggen.
6. Salta och peppra.
7. Fyll pajskalet med äggsmeten.
8. Grädda pajen i c:a 15 minuter på 225° eller tills fyllningen stannat och fått vacker färg.
 
 
 
 
 

Comments are closed.