Disney äppelpaj

Disney äppelpaj
Äpple har vi i mängd och parti i trädgården, jag e glad bara att vi tog ganska hårt på träden för ett par år sedan trodde aldrig att dem skulle ta sig med det gjorde dem. I år har dem mognat tidigare än någonsin så årets första äppelpaj på våra egna äpple är gjord. Den mår gott av att stå i kylen över natten, den e god även nygjord men jag tycker nog att den e godast dagen efter gärna kall. När jag såg denna paj så tänkte jag på Kalle Anka när dem kastade pajer på varandra i div tecknade filmer. Ser precis ut som en sån.. Receptet är Leilas, den tar lite tid men jag lovar att den e värd den tiden. 
 
Receptet är beräknat för 8 personer
Ingredienser
Pajdeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 nypa salt
1 st ekologiskt ägg
0.5 msk vatten
Pensling:
1 st ekologiskt ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker
Fyllning:
12 stora Granny smith äpplen
1 st citron, saften
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk malen ingefära
Gör så här
1. Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.
2. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.
3. Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.
4. Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple i åtta klyftor.
5. Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
6. Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära, fördelat över 2 omgångar, alt. 2 stekpannor. När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna på en tallrik.
7. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.
8. Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.
9. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.
10. Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.
11. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.
12. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
13. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.
14. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.
15. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.
16. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
17. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.
18. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene
 
Servera med kolagrädde
3 dl vispgrädde
4 msk kall kolasås typ ohoj (Smaka gärna för jag tycker att det ska vara mer kolasås)
 
Gör så här
1. Vispa grädden fluffig och vänd ihop den med kolasås
 
Servera pajen aningen kall eller ljummen med dem smarriga kolagrädden eller glass och njut för det tänker jag göra!
 
 
 
 
 

Comments are closed.