Brantevikssill

Brantevikssill
Brantevikssill
Nu närmar sig midsommar med stormsteg och min lillebror krävde sillrecept så nu har jag fått tummen ur baken och tänkte dela med mig av mina favoriter på sillabordet. Midsommar för mig är som julafton för barn 🙂 Jag älskar Midsommarafton. Det ska vara kära vänner omkring oss, midsommarstång, blommor, tårta, sill, nypotatis, jordgubbar, matjessill, gräslök, gräddfil listan kan göras oändlig… Jag är ganska principfast när det gäller midsommar vet inte varför, men jag eller menar vi 😉 har traditioner som bara måste följas det bara är så..
 
En del nyheter finns det på bordet men det mesta är gamla trofasta recept som är väl beprövade. En sillasort som e ny på midsommarbordet är Brantevikssill, det receptet har jag fått av min chefs fru. Gjorde det första gången till jul 2012 och kan säga att det är nog bland det godaste jag ätit någonsin och många med mig tyckte det samma. Så den får följa med from med nu. Det är så lätt att göra egen sill och det blir så mkt godare jag lovar! Här kommer receptet 🙂
 
20 färdiga sillfileer eller 10 rensade sillar med skinn
 
lag 1.
7 dl vatten
1/2 dl salt
8 msk ättika 24 %
 
1. Dra av skinnet på sillen vet man inte hur fråga mig det är SKITLÄTT. 
2. Blanda lagen nr 1. I med fileérna i 1 dygn rör om ibland.
3. Efter ett dygn låter du sillfileérna rinna av i sil låt dem ligga på hushållspapper.
Lag 2
5 dl socker
2 gula hackade lökar
2 röda hackade lökar
1 msk citronpeppar
1 msk kryddpepperkorn krossad
1 msk vitpepparkorn krossad
4 lagerblad smulade
1 knippe dill el 1/2 pkt fryst

Varva sillen med ingredienserna till lag 2 i små burkar eller i en stor. Låt stå i kylen 1 dygn. Och nej du ska inte ha någon vätska den bildas av sig själv.

 
 
 
brantevikss
Bilden är lånad, men så här ser den ut.