3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
5 syrliga fasta äpplen
2 msk smör
2 msk råsocker
1 tsk krossade kardemummakärnor
1 msk färskpressad citronToscasås
150 g sötmandel
150 g smör
1 1/4 dl strösocker
3 msk vetemjöl
1,5 msk vispgräddeTillbehör
Vispad grädde, glass eller vaniljsås Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200°. Mixa ihop mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Ställ kallt 30 min.
2. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Mjukstek 3-4 min i smör i en kastrull. Tillsätt råsocker, kardemumma och citronsaft. Ställ åt sidan. (jag har ingen malarmojäng, så jag använde min matberedare med kniv funkade super)
3. Toscasås: Skålla, skala och mal mandeln. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och vetemjöl, därefter mald mandel och grädde. Ge blandningen ett uppkok. Ställ åt sidan.
4. Fördela äpplena i bottnen av pajformen. Täck äpplena med toscasås och grädda pajen i nedre delen av ugnen 20-25 min. (Jag hade den inne längre den ska bli gyllene annars blir inte toscan bra, sätt på grillen om ni har lite bråttom det gjorde jag fungerade som en smäck) Servera pajen med glass, grädde eller vaniljsås.

