Barbros äppelpaj

Barbros äppelpaj
Denna helgen har svischat förbi alldeles för fort, nästa helg är det jobb som gäller. Massor med god mat har stått på menyn denna helg. Lördagens fika bestod av en väldigt smarrig  äppelpaj som jag varit sugen på att göra ett tag. Den heter Barbros äppelpaj och är hämtad från tidningen Allt om mat, det är den tidningen som ligger på mitt sängbord tillsammans med en del andra recept samlingar. I ofs ganska dumt att läsa recept när man ska sova, eftersom att jag blir så attans hungrig när jag ligger och ser allt smarrigt som jag måste laga och baka.. Vi hade glass till på lördagen och när vi hade lite familj på besök idag söndag så hade jag vispad grädde till det var gott med vilket som, varför inte blanda 50/50 grädde och glass det e riktigt gott, smakar lite som mjukglass. Här kommer receptet enjoy
 
8-10 personer
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
5 syrliga fasta äpplen
2 msk smör
2 msk råsocker
1 tsk krossade kardemummakärnor
1 msk färskpressad citronToscasås
150 g sötmandel
150 g smör
1 1/4 dl strösocker
3 msk vetemjöl
1,5 msk vispgräddeTillbehör
Vispad grädde, glass eller vaniljsås

 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°. Mixa ihop mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Ställ kallt 30 min.
2. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Mjukstek 3-4 min i smör i en kastrull. Tillsätt råsocker, kardemumma och citronsaft. Ställ åt sidan. (jag har ingen malarmojäng, så jag använde min matberedare med kniv funkade super)
3. Toscasås: Skålla, skala och mal mandeln. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och vetemjöl, därefter mald mandel och grädde. Ge blandningen ett uppkok. Ställ åt sidan.
4. Fördela äpplena i bottnen av pajformen. Täck äpplena med toscasås och grädda pajen i nedre delen av ugnen 20-25 min. (Jag hade den inne längre den ska bli gyllene annars blir inte toscan bra, sätt på grillen om ni har lite bråttom det gjorde jag fungerade som en smäck)  Servera pajen med glass, grädde eller vaniljsås.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Comments are closed.