Fransk royalepaj med smör- och kanelstekta plommon.

Fransk royalepaj med smör- och kanelstekta plommon.
Hej hopp det var längesen… Men nu ska ni få ett härligt recept på en plommonpaj som smakar gudomligt, så det så 🙂 Jag älskar denna tid på året när man får skörda sina frukter och bär i trädgården. Det finns så mkt gott att göra av allt. Har man inte tid att använda bär eller frukt när det bara skriker: plocka mig jag är klar!! Så stoppa in det i frysen och ta fram vid senare tillfälle, funkar hur bra som helst. Blir nästan lite nere när man e ute och promenerar och ser all frukt och bär som ligger på gräsmattorna…. förfärligt 😉
 
Vi har tokmycket äpplen, jag stoppar i äpplen överallt jag kan. Igår bakade jag kanelbullar och la i små tärnade äpplen i fyllningen hoppsan hejsan vad gott det blev. Senare på kvällen käkade vi korv med bröd, då gjorde jag en gurkmajonäs och i den hade jag oxå äpplen. Gäller att ta vara på dem medan dem finns kvar. Nä nu e d slut tjötat, här kommer receptet som kommer från Leilas kokbok a piece of cake. Ut och palla plommon om ni inte har själva och gör denna paj. Ni kommer inte att ångra er 🙂 Ps du kan använda vad du vill gjorde enligt samma recept fast med björnbär, blev gott det med!
 
Sätt ugnen på 200 grader
 
Mördegen räcker till lite mindre form, modell ca 24 cm
 
Mördeg
75 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1/4 dl florsocker
1 ekologiskt ägg
1/4 msk kallt vatten
1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och flocksocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. (Jag körde min deg i mixern gick hur bra som helst),
2. Plasta in degen och låt den ligga minst 30 minuter i kylen (Jag använde den direkt blev bra 🙂 )
3. Klä en form med mördegen.
 
Royalsmet:
3 ekologiska ägg
2 dl kesella 10%
1 dl creme fraiche
1 dl strösocker
100 g mandelmassa
 
4. Vispa samman alla ingredienserna  till royalsmeten med riven mandelmassa och fyll det ogräddade pajskalet till 2/3.
 
Smaksättning
6 mogna plommon
2 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
1 näve mandelspån
 
5. Dela och kärna ur plommonen.
6.  smält smör, strösocker och malen kanel i en het stekpanna och stek plommonen med snittytan nedåt i ca
3 minuter.
7. Fördela plommonen över pajen med snittytan uppåt och strö över mandelspån.
8. Grädda pajen långt ner i ugnen i ca 30-40 minuter tills den stannat till och fått en gyllene färg (alternativt frys pajen för att bakas av vid sernare tillfälle.) Det kan ta längre tid den ska få färg och inte vara dallrig i mitten.