Dessa ljuvliga havreformar har jag gjort i olika formationer i sommar. En av gångerna var vi på picknick en tidig sommardag ute vid Ängelhbäcksstrand utanför Grevie helt underbart, första gången vi var där. Där fanns mkt att utforska för barnen stenstrand, sandstrand, en bunker, små öar m.m.
Det som är smidigt med dessa havreformar är att du kan förbereda dem ett tag innan och förvara dem i frysen packa dem rätt ner i picknick korgen frysta dem tinar lagom tills det e dags att fylla dem med vad man nu vill ha i dem.. Jag har haft min hemgjorda rabarbersylt (recept hittar du under saft/sylt) blandad med vispad grädde helt underbart smarrigt! Du kan även ha lemoncurd, recept på lemoncurd finns även den under saft/sylt med färska härliga bär.
Just dessa hade jag jordgubbsylt, 1 skvätt jordgubbssaft med vispad grädde och en liten gubbe på toppen. Nu till hösten tänker jag fylla dem med stekta syrliga äpplen i smör, socker och kanel med en klick grädde på toppen eller lite yoghurt..
Havreformar ca 20 formar
200 g smör
4 msk socker
4 msk ljus sirap
4 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och rör i socker, sirap, havregryn, mjöl, bakpulver och salt. Klicka ut smeten i muffinsformar av papper ställda på en plåt jag använder alltid min muffinsplåt. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter tills de är gyllenbruna. Tryck till en liten fördjupning i mitten så fort kakorna kommer ut ur ugnen ( för att få plats med en massa gott). Ta bort pappersformarna från kakorna och låt dem kallna på galler. Frys in dem eller fylla dem direkt och njut för de är super goda och superlätta att göra.
aug29