Super goda ost och olivbullar med rosmarin

Super goda ost och olivbullar med rosmarin
Tja, vad ska man kalla dem.. Det fick bli ost och olivbullar med rosmarin. Fast dem innehåller mer gottigt än så. Lilltjejen skulle ha en lekkompis över och jag var ledig tänkte att jag skulle baka bullar, matbullar. Tog rosenbröd recept som blir jättegoda bullar, jag har gjort om basreceptet en aning och  ville experimentera lite, som jag ofta gör när jag bakar. Jag älskar oliver, ostar, goda oljor.. Så jag tog hälften av degen trillade små bullar. Sedan tog jag andra halvan och formade som en rektangulär platta och fyllde med godheter. Dem blev faktiskt helt underbara, allra bäst e dem ju såklart nybakta får meddela längre fram om dem var goda även dagen efter. Bas receptet på bakade bullar går utmärkt att frysa för att vid senare tillfälle avnjutas.. Här kommer receptet Enjoy!
 
Rosenbröd:  (basrecept, kolla längre ner för olivbullarna)
32 st50 gr smör rumstempererad
5 dl mjölk (standardmjölk)
50 gr jäst
1 tsk salt
1 msk socker
ca 1½ l vetemjöl Jag använde ca 12 dl prova er fram hellre lite klet än för torrtPensling:
Ägg och sesamfrön el vallmofrön du kan även ha (riven ost, linfrön, solroskärnor m.m prova dig fram)
Häll mjölken i en kastrull och värm till fingervarmt.
Dela jästen i mindre bitar direkt i en degbunke. Häll på lite av degspadet och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Spar lite av mjölet till utbakning men säger det igen hellre lite klet än för torrt. Rör i det rumstempererade smöret, blir saftigare bullar än om man smälter. Arbeta ihop alltsammans till en smidig deg. Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min. Ta upp degen och arbeta den på lätt mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar, forma dem till längder. Dela dessa i 8 bitar och forma, trilla runda bullar av dem. Lägg dem på bakplåtspapper och klipp ett kryss i varje bulle om du vill göra rosenbröd annars gör det inte helt enkelt.  Jäs upp bröden väl 20-30 min under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö på frön.
Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 min.Låt bröden kallna under bakduk.
 
 
Olivbullarna
Oliver (tog 2/3 av en liten plåtburk)
God stark ost ca (5*5*3 cm)
olivolja
flingsalt
Rosmarin
 
Jag tog hälften till ”vanliga” bullar, hälften formade jag till en rektangulär platta som jag fyllde med goda svarta och gröna oliver kärnfria, för mig e det superviktigt med goda oliver som har blivit svarta på naturlig väg läs på olivförpackningarna det står klar och tydligt där eller om d påskyndats svarta på konstlad väg. Tro det eller ej men vissa svarta oliver är lagda i natriumhydroxid även kallat för lut, och lut har man på möbler och inte i mat.,men även färgämnet E579 (järnglukonat) som är en svart färg helt enkelt. Dessa smakar SKIT rent ut sagt, smakar någon form av klor/badhus.. Nä titta på redigt goa grejer, te x Grekiska Kalamata m.m. Det är lätt att hitta och när ni smakat kommer ni aldrig att gå tillbaka.. Var va jag nu…. jo, efter oliverna, ta en bit ost och skär den i småtärningar och lägg ut över degen, samma med oliverna ta så mkt som ni vill ha. Klipp sedan över rosmarin, ringla över olivolja en god olja det är så mkt godare att lägga en liten slant extra på god olja. Knip i hop degen och klipp 16 bitar. Nyp ihop ändarna så gottigheterna inte ramlar ut. Trilla små bullar och jäs dem samma som ovan ca 30 minuter under bakduk. Innan dem ska in i ugen tryck ner 3 fördjupningar per bulle och häll på olivolja, lite flingsalt och ytterligare lite rosmarin. Baka i ugnen 8-10 minuter i 250 grader. När bullarna kommer ut ur ugnen, häll gärna på lite mer olivolja bara för att det e så fantastiskt gott…