5 dl mjölk 3%
50 g jäst
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk kardemumma kärnor eller 2 tsk malen kardemumma
ca 1,3 liter vetemjöl (ta hellre för lite än för mkt) Fyllning ca 1,5 dl farinsocker
3 msk kanel
1,5 dl russin
150 g rumsvarmt smör Glasyr
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ca 3 msk mjölk Värm mjölken tills den e 37 grader. Häll i kardemumman nystött eller färdigmalen. Smula ner jästen i en bunke, lös upp jästen med den uppvärmda mjölken lite i taget. Tillsätt salt, socker, och drygt 2/3 av mjölet. Arbeta ner smöret (rumstempererat). Arbeta degen så att den blir smidig och blank. Tillsätt ytterligare mjöl men spar lite till utbakningen. Låt hellre degen vara lite kladdig än att den släpper helt från bunken blir mkt saftigare bullar då. Strö lite mjöl över ytan och lägg över en bakduk och ställ dragfritt och låt den jäsa till dubbel storlek ca 45 minuter.Arbeta degen några minuter i bunken. Stjälp upp den på mjölat bakbord och knåda den i några minuter. Skär degen i 2 delar, kavla ut till en rektangulär platt och smeta på hälften av fyllningen. Rulla ihop och skär ut ca 15-20 bitar av varje rullad rektangel, så sammanlagt ca 30-40 bullar. Sätt dem i formar eller på bakplåtspapper och lägg över en bakduk låt dem jäsa till dubbel storlek ca 30-45 minuter.Sätt ugnen på 250 grader. Efter jäsningen grädda dem i ugnen i ca 8-10 minuter, dem ska ha fått lite färg. Låt dem svalna på ett galler. När dem svalnat och inte är super varma så rör ihop ingredienserna till glasyren och ringla över.. Mmmm
