Macarsons underbart goda……

Macarsons underbart goda……
Köpte mig en bakbok som bara innehåller Macarons för en tid sedan, ganska längesen faktiskt. Men nu har jag provbakat mina allra första och attans vad mycket lättare det var än jag trodde (nu kommer alla andra som jag bakar hädanefter bli pannkaka bara för jag sa så, men det får ni inte se 😉
Första gången jag såg en Macaron blev jag helt förälskad fanns i alla möjliga färger och smakkombinationer, tyckte nästan att de var för fina för att äta. Jag såg dem som en inredningsdetalj här hemma… tills man slukar i sig dem 🙂 Jag kommer definitivt att baka dessa små raringar snart igen, faktiskt om ett par veckor så är det mannens kalas på gång och då ska jag göra en med blåbär och vaniljkräm en med kaffesmak, och en med saltkola… Tror det blir jättebra och om det inte blir det så kan man alltid köpa så det så…
Receptet är hämtat ur kokboken macaron ett utsökt franskt bakverk. Skriven av Annie Rigg.
 
Några rader som var viktiga:
* Se till att alla ingredienser är rumstempererade
* Väg dem noga
* Se till att du har allt framme som du behöver
* Vill man ha dem lika stora kan du rita av en rundel som är ca 5 cm i diameter
* Fler tips står i receptet läs igenom noga innan du börjar.
 
200 g florsocker
100 g skållad, skalad och mald sötmandel. (Jag köper färdigt mandelmjöl finns på ICA)
120-125 g rumstempererad äggvita (ca 3 äggvitor)
en nypa salt
40 g strösocker
1 spritspåse med en slät tyll på 1 cm
2 bakplåtar klädda med bakplåtspapper.
 
1. Häll florsockret och mandel i en matberedare och låt den gå i 30 sekunder eller tills att allt är ordentligt blandat. Ställ åt sidan.
 
2. Häll äggvitan i en absolut ren och torr skål, helst av glas eller metall. Tillsätt salt och vispa med en elvisp tills du kan börja forma styva tappar av äggvita.
 
3. Fortsätt att vispa på medelhastighet tillsätt samtidigt strösockret en tesked i taget. Blanda väl och försäkra dig om att strösockret är välinarbetat innan du tillsätter nästa tesked. Blandningen ska vara tjock, vit och blank…
 
4. Nu är det dags att tillsätta ev hushållsfärg blanda ordentligt så det blir en jämn och fin färg. Skrapa skålens kanter med en slickepott.
 
5. Använd en stor metallsked vänd ner socker och mandelblandningen i äggvitan.
 
6. Smeten ska bli jämn och fin det ska nästan ta en minut. När den e klar ska smeten droppa från skeden som en jämn och flytande massa.
 
7. Fyll spritspåsen med smet och spritsa ut jämnstora rundlar ca 5 cm i diameter på bakplåtspapper.
 
8. Slå undersidan av bakplåtarna bestämt i arbetsbänken en gång för att få bort eventuella stora luftblåsor.
 
9. Nu kan du strö ätbara dekorationer och hälla flytande hushållsfärg osv på dem ogräddade biskvierna.
 
10. Låt biskvierna vila minst i en kvart upp till en timme, så att dem sätter sig och får en torr yta. (Mina vilade i en timme). Det ska inte kännas kladdigt, klibbigt eller våta när du nuddar dem med fingertoppen.
 
11. Värm ugnen till 175 grader.
 
12. Grädda biskvierna i 10 minuter i mitten av ugnen. 1 plåt i taget. Ovansidan på biskvierna ska vara frasiga och undersidan ska vara torra.
 
Fyllningen:
 
Lemon Curd
3 äggulor
75 g strösocker
3 msk osaltat smör tärnat
 
Riv skalet och saften från 1 ekologisk citron
Lägg alla ingredienserna i en värmetålig skål och placera den i en kastrull med sjudande vatten. Rör med en träsked tills sockret har lösts upp och smöret har smält. Låt skålen stå kvar i vattenbadet tills curden har har tjocknat så pass att den täcker baksidan av en sked. Det tar ca 15 minuter. Rör om då och då. Sila ner krämen i en ren skål, täck med plastfolie och låt den svalna. Förvara curden i kylskåpet tills den ska användas.