Tekakor

Tekakor
Goda goda tekakor, blir så goda till fikat, frukost, varför inte till kvällsmat med lite stabbigare pålägg. Vi hade dessa ikväll med kokt ägg och matjes. Gjorde en smothie till blev väldigt gott. Jag har bara en sak att säga om dem och det är GÖR DEM. De är verkligen något för kidsen oxå att få hjälpa till med här bröt dottern loss idag när vi skulle nagga dem små kakorna, hon tog över fullständigt och att dem över huvudtaget reste sig under ugnstiden är ett under… 😉 Här kommer receptet
 
Tekakor
20 min+50 min jäsning+ 8 min i ugn
 
till 20 tekakor
2 dl havregryn
5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk honung eller ljus sirap
1 äggula
1 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl special (660 g)
100 g rumsvarmt smör
 
1. Blanda havregryn och mjölk i en kastrull. Låt stå 5 min. Rör om och värm till 37°.  Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt honung, äggula och salt. Blanda ner mjöl till en smidig deg.
2.  Klicka i smöret och arbeta in det i degen. Pudra över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 45 min.
3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 20 jämnstora bitar. Forma bitarna till bullar. Lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 5 min.
4.  Platta ut bullarna till ca 1 cm tjocklek. Nagga dem med gaffel. Låt dem jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden mitt i ugnen ca 8 min. Låt dem svalna på galler. Servera tekakorna ljumma. Jag lägger alltid en kökshandduk över tekakorna tycker att dem håller sig saftigare då.