Tekakor
20 min+50 min jäsning+ 8 min i ugn
till 20 tekakor
2 dl havregryn
5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk honung eller ljus sirap
1 äggula
1 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl special (660 g)
100 g rumsvarmt smör 1. Blanda havregryn och mjölk i en kastrull. Låt stå 5 min. Rör om och värm till 37°. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt honung, äggula och salt. Blanda ner mjöl till en smidig deg. 2. Klicka i smöret och arbeta in det i degen. Pudra över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 45 min. 3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 20 jämnstora bitar. Forma bitarna till bullar. Lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 5 min. 4. Platta ut bullarna till ca 1 cm tjocklek. Nagga dem med gaffel. Låt dem jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden mitt i ugnen ca 8 min. Låt dem svalna på galler. Servera tekakorna ljumma. Jag lägger alltid en kökshandduk över tekakorna tycker att dem håller sig saftigare då.
2 dl havregryn
5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk honung eller ljus sirap
1 äggula
1 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl special (660 g)
100 g rumsvarmt smör 1. Blanda havregryn och mjölk i en kastrull. Låt stå 5 min. Rör om och värm till 37°. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt honung, äggula och salt. Blanda ner mjöl till en smidig deg. 2. Klicka i smöret och arbeta in det i degen. Pudra över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 45 min. 3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 20 jämnstora bitar. Forma bitarna till bullar. Lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 5 min. 4. Platta ut bullarna till ca 1 cm tjocklek. Nagga dem med gaffel. Låt dem jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden mitt i ugnen ca 8 min. Låt dem svalna på galler. Servera tekakorna ljumma. Jag lägger alltid en kökshandduk över tekakorna tycker att dem håller sig saftigare då.