pizzabullar

pizzabullar
I väntan på att sommaren ska göra sig synlig har jag bakat pizzabullar som e toppen att ta med sig på stranden eller annan picknick. Du kan fylla dem med vad du vill. Jag tog det klassiska skinka, ost, tomatsås och oregano. La faktiskt även i ett gäng urkärnade kalamata oliver. Dem blev väldigt goda. Vill man inte göra tomatsåsen nedan så kan man köpa färdig eller bara ta ketchup istället.
 
Tips! Om ni ska ta med bullar till stranden låt dem vara frysta och kyla resten av picknicken du tar med dig så har dem tinat tills det är dags att sätta tänderna i dem. Du slipper dessutom bära på tunga kylklampar…
 
50 g jäst
50 g smör eller olivolja tog allt smör men även lite olja gör att degen blir lite krispigare
5 dl mjölk
1 tsk salt
13 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Pizzasås
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
500 g passerade tomater
2 tsk strösocker
1 tsk salt
1 tsk oregano
 
Fyllning
200 g skinka
200 g riven ost
3 dl tomatås recept se ovan
 
Till pensling
1 ägg
oregano
 
1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smör, tillsätt mjölk och värm till 37°. Häll det över jästen och rör tills den löst sig. Blanda i saltet.  Mät upp mjölet och blanda med bakpulver. Tillsätt det och arbeta degen smidig. Låt jäsa 30 min under duk.
 
2. Pizzasås: Hacka lök och vitlök och fräs i en kastrull med olja. Tillsätt övriga ingredienser och koka sakta ihop såsen ca 10 min. Låt svalna
 
3. Sätt ugnen på 225°. Ta upp och arbeta degen en stund på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut degen till två rektanglar ca 45×25 cm. Låt jäsa täckt med duk i 15 min.
 
4. Finhacka skinkan och riv osten. Bred ut 1 1/2 dl pizzasås på varje rektangel och fördela skinka och riven ost jämnt över degen. Rulla försiktigt ihop från långsidan och skär 12 bitar av varje.
Lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper.
 
5. Pensla med ägg och strö över oregano. Grädda 12-15 min, de ska ha fin färg när de är klara. Servera dem gärna ljumma.
 
Förvara i frys eller kyl om de inte ska ätas direkt.
 
 
   Receptet är hämtat från Allt om mat..

Comments are closed.