Första gången jag gjorde dessa, fick jag klåda över hela kroppen inte pga av allergier utan för jag har inte jobbat med filodeg innan, så jag visste inte att man skulle lägga en fuktig handduk ovanpå degen. Kan säga att dem sprack och fyllningen ramlade ut för att degen är så tunn och torkar i ett nafs INTE ROLIGT!! Nu har jag gjort dem ett par ggr och det är SÅÅÅÅ mkt lättare att arbeta med degen om man lägger den där fuktiga handduken över så ett tips glöm inte den fuktiga handduken över… 🙂
Fantastiskt goda är dem i alla fall. Du kan fylla dem med vad du vill äpple och kanel, blåbär, hallon, jordgubbar. Fyll dem med din favorit frukt eller bär. Du kan förbereda dem i god tid och sedan baka av dem strax innan gästerna anländer eller baka dem i förväg för att sedan värma på efteråt.
Recept och bild är taget från alltommats hemsida.
Det är beräknat på 20 personer
1 pkt filodeg
500 g rabarber
500 g mandelmassa
1 dl strösocker
3 msk potatismjöl
250 g smör
0,5 dl råsocker
Vaniljyoghurt
4 dl grädde
2,5 dl turkisk yoghurt
1,5 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 225°. Låt filodegen tina enligt anvisning på förpackningen. Skala rabarbern och skär den i små bitar.
2. Finriv mandelmassan. Blanda rabarber, mandelmassa, socker och potatismjöl. Smält smöret.
3. Skär filodegsplattorna i rutor,18 x 24 cm. Pensla ett blad i taget med smör. Lägg lite av fyllningen i en sträng längs kortsidan på bladen och rulla ihop till en fast rulle. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Pensla rullarna med smör och strö över råsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
5. Vispa grädden. Rör i yoghurten. Smaka av med flor- och vaniljsocker. Dippa de ljumma rullarna i vaniljyoghurten.