Små Semlor lagom munsbitar

Små Semlor lagom munsbitar
Idag e jag hemma och vabbar med min lilla tjej, nu ligger hon och sover på soffan så tänkte jag att jag kunde dela med mig av mina minisemlor recept. Jag älskar Semlor stora, små, ätas normalt eller med varm mjölk, kanel  och socker (hetvägg) det e så gott när Semlorna börjar bli så där slabbiga av mjölken.. Mmmm d gillar jag.  För ett par år sedan började jag göra dem små för man är ganska nöjd när man ätit en liten. Själva bullen är ganska stabbig men ändå luftig, sen god mandelmassa uppblandad med lite grädde och hackad mandel.. Du kan göra många små eller lite färre stora, frysa in och göra allteftersom du vill ha… Bullarna är goda även när de varit frysta..
 
ca 60 st normalstora eller många små
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk kardemummakärnor eller 2 tsk malen kardemumma
ca 1,3 liter vetemjöl
ägg
 
Värm mjölken tills den e 37 grader. Häll i kardemumman nystött eller färdigmalen. Smula ner jästen i en bunke, lös upp jästen med den uppvärmda mjölken lite i taget.
Tillsätt salt, socker, och drygt 2/3 av mjölet. Arbeta ner smöret (rumstempererat). Arbeta degen så att den blir smidig och blank. Tillsätt ytterligare mjöl men spar lite till utbakningen. Låt hellre degen vara lite kladdig än att den släpper helt från bunken blir mkt saftigare bullar då. Strö lite mjöl över ytan och lägg över en bakduk och ställ dragfritt och låt den jäsa till dubbel storlek ca 45 minuter.Arbeta degen några minuter i bunken. Stjälp upp den på mjölat bakbord och knåda den i några minuter. Sedan trillar du antingen små bullar eller lite större, jag e lite kontrollfreak och vill att alla bullar ska bli lika stora så jag har en våg framme och ligger på mellan     15-20 gram, man måste ju inte vara så petig.. Lägg dem på bakplåtspappersklädd bakplåt. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 45-60 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen tills gyllene 8-10 minuter. Ugnstemp 250 grader, varmluft 225 grader.
 
Låt dem svalna fyll dem sedan med:
Mandelmassa
hackad mandel
Vispad härlig grädde
 
Jag har alltid mandelmassa hemma för det e gott till så mkt, men köp en liten rulle om du inte använder det så ofta. Mjuka upp den genom att mosa den med gaffel och lite ovispad grädde den ska gärna vara lite lös. Hacka upp några mandlar, smaka dig fram. Jag tycker att det är så gott när man känner av små mandelbitar i Semlan. Skär av toppen på bullen gröp ur lite av bullen och blanda det med mandelmassamojset. Lägg i så mkt mandelmassa du vill ha, jag gillar mkt.. Spritsa eller bred på grädde, på med locket, pudra över florsocker. Jag har ingen florsockerströare utan jag använder mig av en hedelig tesil funkar precis lika bra!